Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Durant el mes de juny continuaran les excavacions al jaciment medieval del Castelló Sobirà de Sant Gervàs

Aquestes, es duran a terme del dia 20 de juny fins el 2 de juliol del 2022. El dissabte dia 2 de juliol tindrà lloc una xerrada-cloenda on es presentaran els resultats de les intervencions. L’actuació està impulsada per l’Ajuntament de Gavet de la Conca en col·laboració amb la Universitat de Barcelona.

DIMARTS 07 JUNY 2022

L’Ajuntament de Gavet de la Conca, en col·laboració amb el Laboratori d’Arqueologia Medieval de la Universitat de Barcelona (LAMUB), continua amb la recerca arqueològica a l’important jaciment medieval del Castelló Sobirà de Sant Gervàs al terme municipal de Gavet de la Conca. L’equip d’arqueòlegs, dirigits per Marta Sancho i Walter Alegría, es plantegen intervenir en un dels àmbits localitzat en la campanya de l’any passat i continuar la delimitació dels murs amb l’objectiu d’identificar les estructures que connecten el poblat amb el castell. El Departament de Cultura, a més dels permisos pertinents, està col·laborant en la realització dels estudis previs per a la consolidació de les restes arquitectòniques encara visibles i co-financia la recerca juntament amb l’Ajuntament de Gavet de la Conca i el Consell Comarcal del Pallars Jussà, dins del marc dels projectes quadriennals en matèria d’arqueologia i paleontologia (2022-2025). 

El jaciment de Sant Gervàs ja va ser intervingut durant els anys 80 del segle passat per un equip de la Universitat de Barcelona dirigit per Manuel Riu, en una primera etapa, i posteriorment per José Ignacio Padilla. Aquestes campanyes van permetre descobrir el perímetre del conjunt, alguns habitatges, un carrer, un forn de calç i l’església de Santa Maria situada a la part baixa del conjunt. El poblat es bastí a redós del castell entre els segles XI i XII. Les cases eren d'una sola planta i es disposaven de forma esglaonada pel pendent de la muntanya. 

L'antic poble estava emmurallat i tenia una extensió aproximada de 5.000 m2. A partir de finals de segle XIII el poblat entrà en decadència i al segle XV ja estava totalment abandonat. La documentació ens parla de l’existència d’un altre castell, el Castelló Jussà, en una zona propera i que encara no ha estat localitzat.