Saltar al contingut Saltar a la navegació Informació de contacte

Castelló Sobirà de Sant Gervàs

El Castell de Sant Gervàs o Castelló Sobirà fou un dels dos castellonos documentats des de mitjans del segle XI a la Vall de Barcedana. L’altre, el Jussà, no ha estat localitzat. El material petri amb el que fou construït i la seva ubicació el converteix en un element rellevant del nostre patrimoni cultural.

El Castell

Les primeres notícies del castell daten de mitjans del segle IX, quan pertanyia al comte Isarn de Pallars.  D’aquest període es conserva la torre de l’homenatge, de planta circular, en la part més elevada de la roca. Té 7m. de diàmetre, una alçada de 16m. i el gruix de les parets és de 2m.

La porta d’accés es troba a l’alçada del primer pis i, per l’interior estava dividida en tres pisos, més la terrassa superior.

El recinte fortificat que l’envolta presenta una planta triangular amb tres bestorres en els angles, i murs amb un pas de ronda. La tipologia dels murs indica que fou construït durant la 1era meitat del segle XI.

 

El poblat i l‘església de Santa Maria

Als peus del castell trobem el poblat, amb una superfície de gairebé una hectàrea, envoltat per un mur i organitzat al llarg d’un carrer que enllaça el castell amb l’església de Santa Maria. Les excavacions arqueològiques van treure a la llum algunes cases i l’església.

El seu origen data de mitjans del segle XI, moment caracteritzat per la concentració d’habitat al voltant dels castells feudals. La seva fi la situem als segle XIV.

Sant Gervàs del Castelló Sobirà

L’església de Sant Gervàs propera al castell al que dona nom, va ser construïda durant el segle XII i reformada als segles XIV i XV amb l’afegit d’una capella al costat nord. Es considera que fou la capella castral, en contraposició amb la de Santa Maria que seria l’església parroquial.

NOTÍCIES